Riding trips for all

Om området

Tager man ud i området omkring Hammershus, befinder man sig midt i et historisk skattekammer. Dette sted formes i dag også af moderne arkitektur, snoede stier og naturpleje i form af græssende dyr.
Læs meget om det her og på tilhørende links.

Hammershus

På Bornholms nordligste side, finder man de imponerende ruiner af Nordeuropas største borgruin Hammershus. Hammershus ligger placeret på en stejl klippeknude, indrammet i en fantastisk smuk natur, som bugner af fortidsminder der fortæller historier helt tilbage til 1200 tallet.

I dag er der massere af aktiviteter både inde på den store borg samt i det naturskønne omgivelser. Dette er med til at gøre Hammershus til Bornholms mest besøgte seværdighed med omkring 500.000 besøgende om året.

Helt præcis hvornår Hammershus er blevet opført er endnu lidt uvist. Først antog man at Hammershus er blevet opført i år 1259 af ærkebispen af Lund (dengang dansk). Hammershus skulle bruges for at befæste den magt over øen som han havde fået efter aftale med kongen Svend Grathe.
Ud fra nogle udgravnings- og forskningsresultater fra år 2015, viser det sig at borgen først er blevet bygget senere end først antaget. Under udgravningen fandt man ud af, at det borgen blev bygget af en senere ærkebiskop af Lund, nemlig Jens Grand. Han var ærkebiskop fra 1289-1302. Hvilket må betyde at borgen først har stået klar i slutningen af 1200-tallet. I godt 500 år var Hammershus fæstning for de mange skiftende magthavere på Bornholm. Dette medførte at Hammershus utallige gange er blevet ombygget. I år 1743 opgav magthaverne endeligt Hammershus og bornholmerne kunne frit hente sten på stedet. Først i år 1822 blev ruinen fredet efter mange års forfald. Sidenhen har man igennem flere store renoveringer forsøgt at bevare og stabilisere den nuværende ruin. Kun med henblik på at bevare den tilbageværende ruin og ikke for at genopbygge Hammershus.

Naturstyrelsen og Hammershus

På Naturstyrelsens hjemmeside kan I finde masser af oplysninger om, hvad I kan opleve på Hammershus. Her kan I også finde information om parkeringsforhold og arrangementer på og omkring Hammershus.
På hjemmesiden finder I også Naturstyrelsens folder om Hammershus samt spændende historier, I kan læse før besøget. Naturstyrelsen hjemmeside finder i her.

Hammershus besøgscenter

Oplev Hammershus på en helt ny måde fra det nye besøgscenter ved Hammershus!
Fra besøgscentret kan man se Hammershus i panoramaudsigt. 
Her er også en lækker restaurant hvor der kan købes lækker mad til hele familien.
Besøgscentret byder også på en fascinerende udstilling, hvor der er mulighed for at læse om borgruinens utrolige historie.
Læs mere om besøgscentret
her.

Hammershus lam

Hvis man går en tur på den gamle borgruin eller i den omkring liggende natur, så kan man ikke undgå at se en masse får, geder eller kvæg. Dyrene bruges naturligvis til afgræsning, for at holde beplantningen nede. Alle dyrene i området omkring Hammershus ejes af Jan Seerup, som i kan besøge på Den Bornholmske Gårdbutik eller på hans Facebook side: Den Bornholmske Gårdbutik. Den Bornholmske Gårdbutik er en forening af lokale bornholmske fødevare producenter, som holder til huse på LL. Bjerregård lige udenfor Vestermarie. Foreningen består af 10 producenter som levere alt fra juice, moste, frugt og grønt, strikke varer, skind og et stort udvalg af udskæringer fra kvæg, får, ged, lama og svin.
en_USEnglish